Doğru Tarımsal İlaçlamada Üç Ana Etken...
- Boa Makine Marmara Bölge Distribütörü
- 25 Ara 2015
- 2 dakikada okunur
Tarımsal ilaçlamada üç ana etken vardır. Bu etkenlerden birisinin bile hatalı uygulanması yapılan ilaçlamanın etkinliğinin tamamen yok olmasına, verimin düşmesine neden olabilir.
Doğru ilaç kullanılması.
Doğru zamanlama.
Doğru makine ile ilaçlama.
Ağaç İlaçlama İşleminde Doğru İlaç Kullanımı;
Doğru ilaç kullanımı gerçekleşmediği takdirde ağaçlarınızda hiçbir önlem alamazsınız. Hatta ağaçlarınızı korumak yerine zarar bile verebilirsiniz. Dünya genelinde tarımında ekonomide büyük bir paya sahip olmasından dolayı, buna bağlı olarak ağaç ilaç piyasasında da birçok çeşitte ilaçlar üretilmektedir. Doğru ilaç tercih edebilmeniz ise artan ilaç çeşidinden dolayı zor duruma düşmektedir. Doğru ilaç kullanımında ilk olarak tecrübe sahiplerinden yararlanabilirsiniz. Tecrübeli çiftçiler daha önce çoğu ilaçları kullandığından dolayı ilaçlar hakkında bilgileri yüksektir. Fakat çevrenizde ilaçlar hakkında yeterli bilgilere sahip kimse yoksa devlet kontrolünde olan kuruluşlardan faydalanabilirsiniz. Bu resmi kuruluşlar; tarım bakanlığı, bölge tarım teşkilatı, tarıma dayalı öğrenim veren meslek yüksek okulları gibi resmi kuruluşların vermiş olduğu konferansları takip edebilir ve bu gibi resmi kuruluşlarda bulunan yetkilerden yardım talep edebilirsiniz.
Ağaç İlaçlama İşleminde Doğru Zamanlama;
Ağaç ilaçlama işleminde doğru zamanlama, ağaçlarda diğer canlılar gibi mikrop kapabilir. Hastalık kapabilirler. Bunlardan dolayı ağaç ilaçlama ile ağaçlarda bulunan mikropları atabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi önemli olan husus ağaçlara bulaşan mikroplar ve haşerelerden önce ilaçlamanın yapılması aksi takdirde ağaçların üzerindeki meyveler, bu mikrop ve haşerelerden etkilenebilirler. Bunun içinde ağaç ilaçlamanın zamanı hakkında bilinçlenmelidir. Yani her meyve ağaçların farklı olarak ağaç ilaçlama zamanları mevcuttur. Örnek verecek olursak bir kayısı ağacı ile bir vişne ağacının hasat zamanları bir olmadığı gibi bu ağaçların çiçek açma zamanı da bir değildir. Bundan dolayı sizde ağaçlarınızı ilaçlayarak meyvelerin kurtsuz ve sağlam bir şekilde meyveleri elde edebilirsiniz. Bundan dolayı, ağaçları mikrop ve haşerelerden koruyucu ilaç türlerini kullanarak iş işten geçmeden önce ağaç ilaçlamasını yapınız.
Ağaç İlaçlama İşleminde Doğru Makine;
Geleneksel ilaçlama metoduyla yapılan aplikasyonlarda mekanik özelliklerden dolayı damlacık çapı 300 ila 500 mikron seviyesindedir. Pnömatik makineler ise damlacık çapının 50 mikron seviyesine kadar ayarlanmasına izin verir.
300 mikron ile 50 mikron arasındaki fark ise basit matematikle anlaşıldığı gibi değil, resimde görüldüğü gibidir. Yani 300 mikronluk bir damlacıktan 216 adet 50 mikronluk damlacık elde edilir ki bunun anlamı aynı miktarda kimyasal ile minimum iki kat fazla alan ilaçlamaktır.
Ayrıca 300 mikronluk damlacık kütlesel ağırlığından ötürü bitkiden akarak ya yere damlayacak ya da meyve alt kısmında birikintiye sebep olacaktır. Hem yapılan ilaçlamanın etkisi azalacak, hem çevreye verilen zarar artacak hem de üretim giderlerini artıracaktır.
Oysaki pnömatik sistemlerde ortalama 60-70 mikron seviyesinde yapılan uygulama sayesinde hem birim alana düşen kimyasal kullanımı azaltılarak sağlığımızı tehdit eden seviyelere ulaşılmazken, nebata yapışan damlacıklarla oluşan kaplama sayesinde de ilaçlamanın etkisi maksimum seviyeye çıkartılacak ve üretim giderleri düşürülerek hem üretici hem ülke ekonomisi kalkınacaktır.
コメント